Tuesday, September 3, 2019

Kokio ilgio turi būti mano CV?



Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog dėl šio teiginio net nėra ko ir ginčytis. „Kuo daugiau, tuo geriau.“ ‒ byloja posakis, arba „sviestu košės nepagadinsi“ ‒ antrina kitas. Tačiau ar tikrai?

Dažnai pamirštame, kad nors CV vadiname gyvenimo aprašymu, tačiau nebūkit suklaidinti. Tai TIKRAI nėra jokia jūsų gyvenimo išklotinė, istorija ar garbės lenta. Ir posakis „kas per daug, tas nesveika“, šiuo atveju tiktų labiau, nei pirmi du.

Panagrinėkime CV paskirtį. Visų pirma tai nėra jūsų išsamus pristatymas. Nustebinome? CV paskirtis yra paprasta – per kuo trumpesnį laiką patraukti darbdavio dėmesį, koncentruotai išdėstyti informaciją ir orientuotis ne į savo, bet į DARBDAVIO poreikius.

Ne vienas šaltinis teigia, jog CV skaitymui darbdaviai skiria vos vieną dvi minutes. Tam, kad jūsų prisistatymas būtų tikslingas ir atskleistų jus kaip geriausią ieškomos srities specialistą – visai nebūtini 3-5 lapų traktatai. Garantuoju, kad esminė informacija, bet kokiu atveju, tilptų į 1-2 lapus, o visa kita – tik papildomos detalės, kurias paminėsite jau pokalbio metu. CV privalo būti koncentruotas, intriguojantis, profesionalus ir skatinantis darbdavio smalsumą jus pasikviesti.

Kaip sutrumpinti turimą CV?

Griežtos normos, kokio ilgio CV turėtų būti – nėra. Tačiau rekomenduojama, kad visa informacija tilptų viename, daugiausiai dviejuose lapuose! Tad kokias klaidas darome, kad mūsų gyvenimo aprašymai kartais gerokai išilgėja ir atitrūksta nuo rekomenduojamos apimties?

Atrinkite informaciją!

Kaip ir minėjome, CV nėra jūsų gyvenimo biografija. Patartume rašant arba koreguojant, visada įsivaizduoti save darbdavio vietoje. Įsivaizduokite, kad ieškote konkretaus specialisto, skelbime nurodėte reikalavimus, koks žmogus jums labiausiai tiktų. Dabar kritiškai perskaitykite savo CV ir pažiūrėkite, ar tikrai akcentavote būtent tą informaciją, kurios nori darbdavys? Kad nebūtų kaip toj komiškoj situacijoj: „aš apie ratus, jis apie batus“.

Jei rašote CV pagal konkretų skelbimą, rekomenduojame jį kas kartą bent minimaliai pakoreguoti, atsižvelgiant į skelbime nurodytus reikalavimus. Dalį kitos, mažiau reikšmingos informacijos, galite ir visai neminėti, ištinti arba užsiminti vos keliais sakiniais. Tai nėra darbdavio apgaudinėjimas, kaip kiti dar galvoja. Tai yra CV informacijos konkretizavimas, koncentravimasis į esminius dalykus.

Dar pasitaiko žmonių, kurie dirbdami geroookai aukštesnėse pareigose, vis vien mini studentiškų laikų trumpalaikius darbelius, nes tiesiog juos dirbo ir negali „meluoti“ bei jų nepasakyti darbdaviui. Tai tikrai nėra melas ir darbdaviui nėra svarbu, kad prieš 10-15 metų kepėte picas, nors dabar pretenduojate į pardavimų vadovo poziciją.

Mokymosi įstaigos

Daug kas jau žino, tačiau dar pasitaiko tų skrupulingųjų, kurie net ir turėdami aukštąjį išsilavinimą, mini vidurines ar net pradines mokyklas. Tai yra perteklinė informacija, nes ir taip aišku, kad jei esate įgiję profesiją ar specialybę, vidurinę mokyklą būsite tikrai baigę.

Taip pat pagalvokite apie muzikos, sporto mokyklas ir pan. Jei tai niekaip nesusiję su pozicija, į kurią pretenduojate – tokios informacijos geriau atsisakykite. Taupykime vietą ir darbdavio nervus.

Darbinės patirtys

Jau užsiminėme, kad chronologija, tvarka yra svarbu, tačiau tikrai nereikia minėti visų darbų iš eilės, kokius tik kada dirbote. Darbdavys labiausiai koncentruosis į paskutinių kelerių metų laikotarpį, tad ką veikėte prieš 10-15 metų (ypač, jei tie darbai trumpalaikiai, atsitiktiniai), tikrai nėra svarbu. Galima užsiminti 1-2 sakiniais, nekonkretizuojant kiekvieno. Pvz., „2009-2012 m. darbai studijų metu klientų aptarnavimo srityje“.

Net jei darbai ir nebuvo trumpalaikiai, tačiau mažai kuo susiję su būsimu darbu, rekomenduojama per daug neišsiplėsti aprašant funkcijas, veiklos pobūdį. Apsiribokite trumpesniais pristatymais ir labiau koncentruokitės į tuos darbus, kuriuose įgijote patirties, reikalingos naujose pareigose. Juos pasistenkite pristatyti išsamiau, minėdami funkcijas, atsakomybes, įgytas žinias, kompetencijas, pasiekimus.

Pasitaiko, kad žmonės prie įmonės nurodo ir tikslų adresą, kontaktus. Siūlytume atsisakyti šio sumanymo, nes tai yra nereikšminga informacija, tik apkraunanti jūsų CV. Galbūt naudinga skliausteliuose nurodyti šalis, jei dirbote ne Lietuvoje arba įmonės veiklos pobūdį, jei iš pavadinimo jo neįmanoma identifikuoti. To, manome, visiškai užtektų. Jei darbdavys norės, adresą visada ir pats ras internete. Tačiau į galvą neateina nei viena mintis, kodėl jis norėtų tuo domėtis? Hm...

Papildomi kursai ir mokymai

Dažnai tai yra ta skiltis, „kišanti pagalius į ratus“ tiems, kurie skundžiasi, kad CV niekaip neišeina sutrumpinti. Atrodo viskas taip vertinga ir svarbu. O pažiūrėkit iš šalies ir kritiškai? Ar darbdaviui svarbu, kad prieš 4-5 metus esat išklausęs kelių valandų kursą, kaip teikti pirmąją pagalbą darbe arba apie buhalterines naujoves ir pakitimus 2017 metais? Vargu. Galite užsiminti, jog nuolat tobulėjate, aktyviai dalyvaujate seminaruose, mokymuose, tačiau „neužsižaiskite“ su ilgais sąrašais. Atrinkite tuos mokymus, kurie turėtų reikšmę būsimame darbe ir geriausiai nebūtų senesni nei 3 metai. Juk ir patys suprantame, kad informacija nuolat kinta, todėl „sveiko proto“ atranka čia labai svarbu.

Asmeninės savybės

Patirtis rodo, kad šią skiltį, pasitarus su klientais, dažniausiai tenka ilginti, o ne trumpinti. Dažnai žmonės susikuklina: „Ką aš čia apie save pasakosiu?“ ‒ ir apsiriboja standartiniais būdvardžiais: darbštus, komunikabilus, atsakingas. Nenustebčiau, jei išvedus statistiką, ši trijulė patektų į dažniausiai CV minimų būdvardžių penketuką. O mes juk siekiame originalumo, ar ne? ;)

Tad vėlgi – kreipkite dėmesį į darbo skelbimą, akcentuokite tas savybes, kurių manote, kad tikisi darbdavys. Tikslingai atrinkite informaciją. Jei informacijos per daug, pasitikrinkite, ar pristatydami save kaip profesionalų darbuotoją „nenuėjote į asmeniškumus“. Nuoširdumas, jausmai nėra blogai, tačiau kartais reikėtų susilaikyti pasakojant apie šeimos narius, gyvūnus, hobius. Vis įsivaizduokite save darbdavio pozicijoje ir paklauskite: „Ar ši informacija jam bus svarbi?“

Taip pat raginame atkreipti dėmesį į tokias, atrodytų, smulkmenas, kaip teksto šrifto dydis, tarpai, lygiavimas, lentelės, nuotraukos ir pan. Kartais CV be reikalo išilgėja dėl šių smulkmenų, tarsi vizualiai „apgaunant“ darbdavį CV apimtimi. Nelabai profesionaliai atrodo ir tokie atvejai, kai sakinys „skyla“ per du lapus. Keliant tekstą į kitą lapą būtų gerai, kad užbaigtumėte pradėtį pastraipą ar skiltį.

Tad apibendrinant, dar kartą akcentuojame, kad gyvenimo aprašyme yra svarbu chronologija, tačiau ne visi įvykiai turi vienodai svarbią reikšmę. Ir kuo jų daugiau, tuo griežtesnę „reviziją“ turite atlikti. Jūs nemeluojate darbdaviui, tik atrenkate tą informaciją, kuri jį labiausiai ir domina. Visa kita juk galėsite papasakoti pokalbio metu, į kurį, tikime, jus būtinai pakvies!

Kopijuoti ir dalintis, be Master CV leidimo - draudžiama.

Dovilė Miciukevičiūtė

No comments:

Post a Comment

Motyvacinis laiškas – tik nuobodus privalomas formalumas?

       Turbūt ne vienas, siųsdamas CV būsimam darbdaviui, susimąstėte: „Gal visgi pridėti ir motyvacinį laišką? Geriau daugiau, nei mažiau. ...